VERSLAGEN JO9-7

PERSBERICHT

Campagne om verder onderzoek naar energiestofwisselingsziekten bij kinderen mogelijk te maken

Voetballertjes F7 van s.v. AWC spannen zich in voor Stichting Energy4all

WIJCHEN - De voetballertjes van het pupillenteam F7 van s.v. AWC (Alverna Wijchen Combinatie) kenden zaterdag 3 september een energieke seizoenstart. De dag stond allereerst in het teken van de officiële aftrap van het nieuwe voetbalseizoen met een thuiswedstrijd tegen de F3 van SJO Diosa-Niftrik die eindigde in 5-1 voor AWC. Bovenal kreeg de dag een ‘energyboost’ met de lancering van de campagne waarbij de spelertjes in actie komen om actief geld in te zamelen voor Stichting Engergy4all. Deze stichting zet zich sinds de oprichting in 2006 in om energiestofwisselingsziekten meer bekendheid te geven en onderzoek mogelijk te maken om een medicijn te vinden om deze ziekte te stoppen.

Recht op energie
“Elk kind heeft recht op energie om te kunnen sporten”, aldus Danny Wilting, vader van een van de spelertjes van de F7 van s.v. AWC. De keuze voor Stichting Engergy4all als goed doel is ingegeven doordat een vriendin in zijn nabije omgeving een dochtertje met een energiestofwisselingsziekte heeft. Danny Wilting: “Kinderen met deze ziekte ontbreekt het aan energie om te sporten. De spelertjes van onze F7 hebben wèl de energie om actief te kunnen bewegen. Op deze wijze willen wij Stichting Engergy4all voor het voetlicht brengen mede ook omdat de farmaceutische industrie zich niet richt op de ontwikkeling van medicijnen voor ziekten die relatief weinig patiënten tellen. Wij vinden dat deze duizenden kinderen ook moeten worden geholpen. Het is bijzonder dat een jeugdteam kan spelen in gesponsorde shirts, mogelijk gemaakt door een privésponsor die Stichting Energy4all een warm hart toedraagt. Op deze wijze kunnen wij Stichting Engergy4all in de regio meer naamsbekendheid geven en hopen we dat mensen de stichting financieel willen ondersteunen. Met deze campagne willen we meer aandacht op energiestofwisselingsziekten vestigen zodat deze kinderen kunnen worden geholpen. Elk kind heeft recht op energie om te kunnen bewegen.” 

Energiestofwisselingsziekten
Elke week worden er in Nederland één á twee kinderen geboren met een energiestofwisselingsziekte. Het is een genadeloze ziekte en er is nog geen medicijn. Slechts de helft van de kinderen met deze ziekte wordt tien jaar oud en zeventig procent haalt de volwassen leeftijd niet. Er is nu nog geen enkel medicijn beschikbaar. Het onderzoek naar een medicijn voor deze ziekte is van levensbelang, daarmee komen er weer overlevingskansen voor al die kinderen en volwassenen die dat nu niet hebben. De termen energiestofwisselingsziekten en mitochondriële ziekten worden gebruikt om een grote groep van ziekten te omschrijven waarvan de oorzaak ligt in de omzetting van voedingsstoffen naar energie.


Onderzoek
Stichting Energy4All steunt sinds 2006 structureel het onderzoek en levenswerk van professor dr. Jan Smeitink binnen het Radboud Universitair Medisch Centrum In Nijmegen. Vanaf 2012 wordt dit onderzoek uitgevoerd door het bedrijf Khondrion, met Smeitink als oprichter en CEO, waardoor de volledige focus op het medicijnonderzoek ligt. Het onderzoeksteam heeft grote stappen gemaakt in de ontwikkeling van een potentieel medicijn. Er is een 'stofje' geselecteerd die in het laboratorium goede resultaten liet zien. Inmiddels is het klinische onderzoek begonnen, waarbij het potentiële medicijn al wordt getest op mensen.

Meer informatie en donatie: www.energy4all.nl. Doneren namens de spelertjes van F7 van AWC kan via girorekeningnummer 4403 t.n.v. ‘Energy4all’ o.v.v. ‘AWC F7’.